Hoe moet je omgaan met een carrièreonderbreking?

Ieder leven kent zijn pieken en dalen. Of je nu een tijdje stopt met werken omdat je een kind krijgt, een schitterende wereldreis gaat maken, een ziek familielid moet verzorgen of ontslaan wordt, zo’n onderbreking betekent niet het einde van je carrière.

Het maakt niet uit hoe hard je werkt of hoegroot je verantwoordelijkheidszin is, de meeste mensen zijn wel al eens een tijdje werkloos geweest.

Blijf bezig

Dat je werkloos bent, betekent niet dat je geen interesse meer mag tonen voor je vak. In feite is het zelfs gemakkelijker terug aan het werk te gaan als je je vaardigheden scherp en je kennis op peil houdt.

Bezig blijven met je vak kan op verschillende manieren:

Doe een of meerdere freelance opdrachten.
Volg een cursus om je nog meer te specialiseren.
Doe vrijwilligerswerk voor een organisatie.
Lees vakbladen en volg het nieuws uit jouw sector.
Onderhoud je netwerk met contacten uit de vakwereld. Die kunnen erg hulpvol zijn wanneer je besluit terug te keren naar de werkvloer.

En wat met je cv?

Nergens valt een gat zoveel op als op je cv. Probeer eens ‘out of the box’ te denken. Als je freelance of vrijwilligerswerk gedaan hebt, kun je dat net zo goed op je cv zetten. Behandel dit werk op dezelfde manier als je ‘echte job’. Neem de naam van de werkgever voor wie je freelance werkte of de organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk deed in je cv op.

In het ergste geval heb je helemaal niets om op je cv te zetten en op je blad gaapt een groot, leeg gat. Het is een aanrader dan eens aan een functioneel cv te denken. Niet alleen zul je daar meer mee opvallen, maar ook kun je je vaardigheden er meer mee benadrukken.

Moet ik het vermelden in mijn sollicitatiebrief?

Als de onderbreking van je loopbaan recent was of langere tijd geduurd heeft, kun je er beter iets over zeggen in je sollicitatiebrief. Neem een of twee zinnen die naar deze periode verwijzen in je brief op. Treed niet in detail over een lange ziekte of lange periode van werkloosheid.

Als de periode van inactiviteit al lange tijd geleden is, hoef je er niets over te zeggen. Werkgevers zijn meer geïnteresseerd in wat je de laatste jaren gedaan hebt dan in wat je deed in 1982.

Kort en vriendelijk

Mocht de onderbreking in je loopbaan ter sprake komen in een sollicitatiegesprek, leg dan kort en eenvoudig uit waarom je niet werkte. Treed niet in detail, tenzij dat je denkt dat de ervaring die je tijdens deze periode opdeed je aan een nieuwe job zal helpen. Als je terug naar school bent gegaan of vrijwilligerswerk deed, vermeld dit dan zeker.

Dit bericht is gepost op 25 April 2008 om 13:50 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.