20 tips voor een succesvolle loononderhandeling

Je solliciteert en wilt absoluut die job, maar hoeveel je precies betaald krijgt, is natuurlijk ook belangrijk. En daarvoor dienen de veelal gevreesde loononderhandelingen. Om die goed te laten verlopen, hier enkele tips.

1. Toon je ervaring en knowhow van het vak

Laat nog eens duidelijk merken dat jij de geschikte persoon bent voor de functie. Leg de nadruk op je ervaring en je uitgebreide kennis.

2. Zwaai met cijfers

Je vorige werkervaringen opsommen zal niet volstaan. Cijfers zeggen veel meer. Vertel bijvoorbeeld dat dankzij jou de verkoop met 20% gestegen is.

3. Vraag niet naar je loon

Laat de werkgever je eerst de job aanbieden. Pas als je voor 100% zeker bent dat je de job krijgt, kun je over het loon onderhandelen.

4. Toon dat je enthousiast bent over de job

Motivatie is de sleutel tot productiviteit. De werkgever zal je gemotiveerd willen houden en eerder geneigd zijn je meer te betalen.

5. Visualiseer jezelf terwijl je de job uitoefent

Visualisatie is een goede manier om iets gedaan te krijgen. Als je denkt dat je de job al hebt, ga je je er ook naar gedragen.

6. Begin niet over je persoonlijke leven

Je loon wordt enkel gebaseerd op je het budget van het bedrijf, en heeft niets te maken met je persoonlijke leven. Begin dus niet over dat Hugo Boss-horloge dat je wilt kopen of over je hond die dringend een operatie nodig heeft.

7. Doe research naar je positie

Als je in de kamer binnenstapt voor het sollicitatiegesprek, moet je van A tot Z weten wat de functie inhoudt, wat de nodige vaardigheden zijn, wat het gemiddelde loon is voor een gelijkwaardige functie en hoe de markt ervoor staat. gebruik deze kennis in je voordeel.

8. Weet wat je waard bent

Stem het loon dat je vraagt af op wat je waard bent. Als het nodig is, kun je ook vermelden hoeveel je verdiende op je oude werk en hoeveel je competenties waard zijn op de markt. Laat ze zien dat je weet hoeveel je waard bent.

9. Bepaal een minimumloon

Probeer op voorhand te bepalen hoeveel je minimum wilt verdienen. Als je potentiële nieuwe werkgever weigert je dat te geven, vraag dan naar de extralegale voordelen of wijs het aanbod zelfs helemaal van de hand.

10. Vraag je af of er extralegale voordelen zijn

Zijn er aan de job extralegale voordelen verbonden, zoals een onkostenvergoeding, bedrijfswagen, laptop , gsm, maaltijdcheques en bonussen. Soms zijn die voordelen zelfs beter dan een hoger loon.

11. Wees niet bang om weg te lopen

Soms is je spullen nemen, het aanbod afslaan en de deur uitwandelen nog de beste onderhandtechniek. Laat de onderhandelaars aan de andere kant van de tafel zien dat je geen schrik hebt om weg te gaan. Dat bewijst alleen maar dat je gemakkelijk ergens anders kan beginnen waar je wel een beter loon krijgt.

12. Verkoop jezelf

Het bedrijf waarbij je solliciteert is op zoek naar de beste werknemer. Dat betekent: de beste keuze tegen de laagste prijs. Doe je vaardigheden nog eens uit de doeken en vertel waarom jij de juiste man/vrouw op de juiste plaats bent.

13. Probeer goed op te schieten met de werkgever

Vermijd conflicten, wees los en vriendelijk in de omgang en vertel eens een grapje. Je zult zien dat deze aanpak echt wonderen kan doen.

14. Wees rustig en behoud de controle

Word niet kwaad als je niet meteen krijgt wat je wilt. Bewijs dat je je kalmte kunt bewaren en voor rede vatbaar blijft.

15. Wijs het eerste aanbod niet automatisch af

Wie weet is het eerste aanbod al meer dan waar jij op gehoopt had. Maar als dat niet zo is, blijf dan rustig.

16. Wees flexibel met de uren

Als je baas je niet fulltime wilt aannemen, denk er dan eens over parttime te gaan werken. Thuis-, avond- en weekendwerk zijn andere voorbeelden van een flexibele omgang met uren.

17. Vraag naar de vooruitzichten

Als je niet meteen het bedrag krijgt dat je wilt verdienen, vraag dan eens naar de vooruitzichten binnen je bedrijf. Maak je op termijn kans op een promotie? Worden er vaak loonsverhogingen doorgevoerd?

18. Bewijs dat je de beste man/vrouw voor de job bent

Werkgevers zien graag dat een toekomstige werknemer zich ergens helemaal voor geeft en zijn ideeën navolgt.

19. Houd altijd een ander plan in je achterhoofd

Als je ziet dat de onderhandelingen niet verlopen zoals jij het wilt, haal dan eventueel nog aanbevelingsbrieven boven, ga ermee akkoord om de eerste maanden tegen een lager loon te werken of de een ander voorstel. Kortom, improviseer en wees bereid je aan te passen.

20. Anticipeer op de bezwaren

Bereid je goed voor op de bezwaren waarmee de bazen zeker zullen komen. Je moet precies weten wat je moe zeggen als hij je zegt “je vraagt te veel” of “je weet niet genoeg”.

Dit bericht is gepost op 19 March 2008 om 16:50 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.