Hoeveel mag je bijverdienen naast je pensioen?

Als gepensioneerde is het erg verleidelijk naast je pensioen nog een centje bij te verdienen. Dit vormt geen enkel probleem, op voorwaarde dat je de bepaalde grensbedragen niet overschrijdt.

Inkomsten

Ten eerste moeten we een onderscheid maken tussen het soort inkomsten dat je als gepensioneerde kunt ontvangen. Bepaalde inkomsten moet je beperken, op andere staat geen limiet.

Beroepsinkomsten moet je na je pensioen sterk aan banden leggen. We hebben het dan over inkomsten als wedden en lonen, bezoldigingen van bedrijfsleiders, bedrijfswinsten en baten bij een vrij beroep en inkomsten als zelfstandige.

Inkomsten die je onbeperkt mag bijverdienen, zijn bijvoorbeeld winsten en baten die nog voortvloeien uit een vroegere job als zelfstandige. Ook de inkomsten uit goederen, kapitalen en onroerende goederen worden vanzelfsprekend niet beperkt. Denk aan beleggingsopbrengsten, huurgelden, interesten, enz. Deze inkomsten kunnen je pensioen niet in gevaar brengen.

Grens op beroepsinkomsten

Als je beroepsinkomsten ontvangt, moet je ervoor zorgen dat deze de toegelaten bedragen niet overschrijden. Dit bedrag is afhankelijk van een aantal factoren, zoals of u eventueel kinderen ten laste heeft of u een rustpensioen of een overlevingspensioen ontvangt.

Als je de toegelaten grens met 15% overschrijdt, hoef je nog niet je volledige pensioen terug te betalen. Men trekt dan het percentage waarmee de grens is overschreden af van het uitbetaalde pensioen. Maar opgelet, als je de grens met meer dan 15% overschrijdt, wordt je volledige pensioen van dat jaar teruggevorderd.

De grenzen gelden enkel voor mensen die een rustpensioen ontvangen en mensen vanaf 65 jaar met een overlevingspensioen. Wie nog geen 65 is en een overlevingspensioen ontvangt, is onderworpen aan strengere regels.

Brugpensioen

Bruggepensioneerden zijn aan nog strengere regels onderworpen. In de meeste gevallen is het voor hen onmogelijk iets bij te verdienen, op enkele kleine uitzonderingen na. Als je als bruggepensioneerde toch iets wilt bijverdienen, verlies je het statuut van bruggepensioneerde en doe je afstand van je recht op werkloosheidsuitkering.

Dit bericht is gepost op 8 februari 2008 om 14:01 uur en is geplaatst in Geld verdienen.

Laat een reactie achter

Anti-Spam Image Reageer
Andere interessante artikels: Wat is RSI?
Hoe moet ik loononderhandelingen voeren?