Wat je jezelf moet afvragen voor je een jobaanbieding aanvaardt

Je hebt gesolliciteerd bij een bedrijf en ze hebben je een job aangeboden. Voor je die aanvaardt, moet je jezelf echter een paar vragen stellen.

Is het salaris interessant?

Geld maakt niet gelukkig, maar daarom moet je nog geen onderbetaalde job aanvaarden. Probeer te weten te komen wat anderen met vergelijkbare jobs verdienen en vergelijk hun loon met het jouwe. Houd daarbij rekening met je ervaring en de locatie van het bedrijf. Lonen kunnen hoger zijn in bepaalde regio’s.

Wat voor iemand is mijn toekomstige baas?

Heb je je toekomstige baas al ontmoet? En zoja, welke indruk had je van hem of haar? Jullie hoeven geen beste maatjes te worden, maar moeten wel met elkaar kunnen opschieten in een professionele context.

Wat weet ik over mijn toekomstige collega’s?

Je hebt bij je sollicitatiegesprek waarschijnlijk niet de kans gekregen kennis te maken met je toekomstige collega’s. Indien je echter al een rondleiding door het bedrijf gekregen hebt, heb je ze wel al gezien. Leken ze sympathiek? Leken ze gelukkig met hun job?

Indien je de job aanvaardt, zal je veel tijd moeten doorbrengen met deze mensen. Probeer vooraf dus zeker te weten te komen hoe het zit met de sfeer en collegialiteit.

Zal ik me op mijn gemak voelen in deze werkomgeving?

In sommige bedrijven gaat het er erg formeel aan toe, in andere bedrijven is de sfeer meer ontspannen. Misschien heb je een voorkeur voor een van de twee. Hou daar rekening mee. Indien je denkt dat je je op deze werkplek niet op je gemak zal voelen, overweeg dan verder te zoeken naar een andere job.

Is de bedrijfspolitiek verenigbaar met mijn eigen opvattingen, waarden en doelen?

Word je al slechtgehumeurd als iemand het woord ‘overuren’ uitspreekt? Ben je een radicale tegenstander van dierenproeven? Ben je altijd eerlijk, ook als dat in jouw nadeel speelt? Dan is een job bij een bedrijf dat regelmatig overuren van zijn werknemers eist, cosmeticaproducten test op dieren en agressieve verkoopstechnieken gebruikt waarschijnlijk niets voor jou.

Moet ik niet te lang pendelen?

Een uur onderweg zijn naar een sollicitatiegesprek vind je misschien niet erg. Als je de job aanneemt, moet je dit echter twee keer per dag en vijf dagen per week doen. Stel jezelf vooraf de vraag of je dat wel ziet zitten.

Dit bericht is gepost op 25 June 2008 om 08:04 uur en is geplaatst in Solliciteren, Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.